Vleesboerderij Boot

(h)eerlijk vlees
van Zeeuwse bodem

Bestel ook online!

Wist u dat?


Op deze pagina vindt u handige tips en praktische informatie over ons vlees.





Vlees bevat veel nuttige voedingsstoffen

Goede voeding helpt bij een goede gezondheid. Een maatstaf zijn de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het komt neer op gevarieerd en gematigd eten (voldoende bewegen), voldoende groente en fruit, maar zeker ook met vlees. Vlees heeft een hoge voedingswaarde, bevat veel nuttige bouwstoffen voor het lichaam past dus gewoon goed in een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Vlees bevat waardevolle stoffen voor het functioneren van het menselijk lichaam, als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. De voedingsstoffen hebben allemaal een rol en betekenis voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Bouwstoffen in vlees zijn vitamines B1, B6 en B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwitten en vetten.


Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Bij een tekort hieraan kunnen ‘gebrek-ziektes’ ontstaan.


Vlees is een belangrijke bron van met name vitamine B1, B6, B12 en D.

  • Vitamine B1 speelt een rol bij de vertering van koolhydraten en is nodig bij de overdracht van prikkels van de zenuwen op de spieren. Vooral varkensvlees is rijk aan deze vitamine.
  • Vitamine B6 speelt een rol bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten en zit vooral in mager rundvlees.
  • Vitamine B12 speelt een rol bij de celdeling, is nodig bij de opbouw en instandhouding van zenuwcellen en helpt vormen van bloedarmoede voorkomen. B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten (vlees).
  • Vitamine D zorgt voor een goede conditie van botten en skelet. Voor gezonde volwassenen is zonlicht normaal gesproken de belangrijkste bron voor vitamine D, maar vlees vormt een goede aanvulling.

  • Vlees bevat mineralen als ijzer, zink en selenium die een rol spelen bij diverse processen in ons lichaam.

  • IJzer vormt een onmisbaar onderdeel van de rode bloedkleurstof in ons bloed en zorgt voor het transport van zuurstof van de longen naar alle lichaamscellen. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, met klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Vlees is een goede bron van ijzer in een vorm die makkelijk in het lichaam wordt opgenomen. IJzer komt ook voor in plantaardige producten.
  • Zink speelt een rol bij de celdeling en vernieuwing van weefsels en is op die manier bij kinderen ook nodig voor de hersenontwikkeling.
  • Selenium werkt als antioxidant. Het beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Selenium zorgt ook voor een goede werking van de schildklier.
  • Eiwitten Een volwassen mens bestaat uit zo’n 12 kilo eiwit. Eiwitten in de voeding zijn belangrijk voor de opbouw van organen, botten, spieren, het bloed en voor het zenuwstelsel. Juist kwalitatief hoogwaardig (dierlijk) eiwit in vlees is geschikt voor de mens. Het lichaam zet eiwitten direct om tot aminozuren en tot andere, bruikbare, eiwitten.
  • Dierlijke eiwitten (uit vlees of melk) hebben een gunstiger samenstelling dan plantaardige eiwitten (brood, groenten). Als je vlees weglaat, moet je meer plantaardige eiwit eten of andere dierlijke producten.
  • Vetten zijn belangrijk als voor de voedingswaarde en als energiebron. Ze houden de isoleren celwanden, houden de lichaamstemperatuur op peil en zorgen voor de opname van essentiële vetzuren en vitamines A, D en E. Vetten zorgen ook voor de smaak aan vlees. Teveel is natuurlijk nooit goed, dus kun je vetter vlees afwisselen met magere vleesproducten. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigde vetten helpen dat te verlagen. Bij veel vleessoorten is het zo, dat onverzadigde (goede) vetten meer dan de helft uitmaken van het vet. Transvetten zijn niet goed en vormen een risico voor hart- en vaatziekten en moeten je beperken. Deze zitten vooral ook verborgen in koek, gebak, hartige snacks en patat gebakken in hard vet: hoe zachter het vet, hoe beter! (bij kamertemperatuur).
  • Cholesterol De Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag te consumeren. Met vlees kom je daar niet snel aan; het bevat gemiddeld zo’n 60 mg cholesterol/100 gram. Alleen orgaanvlees heeft meestal een hoger gehalte, dus is het verstandig dit hooguit één keer per twee weken te eten. Verzadigde vetten hebben een hogere impact op het cholesterolgehalte.
  • Koolhydraten is de verzamelnaam voor zetmelen en suikers. Ze spelen een rol als energieleverancier voor het lichaam en de hersenen. Vlees bevat weinig koolhydraten. Orgaanvlees iets meer, maar nog steeds in kleine hoeveelheden.
  • Voedingswaarden in cijfers (NEVO) Dé wetenschappelijke bron met de meest uitgebreide en betrouwbare data is de Nederlandse Voedingswaarde tabel (NEVO), die onder auspiciën van het RIVM tot stand is gebracht. In de NEVO-tabel vind je de uitsplitsing op productniveau met de diverse bouwstoffen voor bijvoorbeeld varkensvlees, voor rundvlees en voor kalfsvlees. Dit is verder opgesplitst in bereid en onbereid (rauw) en ingedeeld in minder of meer dan 5 gram vet per 100 gram product.

Invriezen en ontdooien




Vlees invriezen

Vlees invriezen moet snel gebeuren. Als je vlees langzaam invriest, vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Daardoor kan het aan kwaliteit verliezen. Hoe doe je dat snel, vlees invriezen? Je legt het achterin de vriezer, want dat is de koudste plek. Let op dat de temperatuur in je vriezer goed koud is (-18 graden Celsius of kouder). Zorg voor een luchtdichte (speciale) verpakking om te voorkomen dat het vlees vocht verliest. Zo blijft het mals en smaakt het straks heerlijk!


Vlees ontdooien

Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten. Was het bord of de schaal waarop rauw vlees heeft gelegen af, voordat je er ander eten op legt (om eventuele kruisbesmetting te voorkomen).


Vlees ontdooien in de magnetron

Vlees ontdooien kan ook in de magnetron. Dat schiet lekker op, maar het kan invloed hebben op de kwaliteit. Hou het bij kleinere stukken vlees. Als je een groot stuk vlees ontdooit in de magnetron loop je kans dat het vlees aan de buitenkant veel vocht verliest terwijl het aan de binnenkant bevroren blijft.


Twee maal invriezen en ontdooien

Kan dat, vlees ontdooien en weer invriezen? Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.


Temperaturen




Kerntemperatuur gemalen vleesproducten

Bij gemalen vlees, zoals gehakt, gehaktballen, hamburgers en worstjes, moet een kerntemperatuur van 70 graden of hoger worden aangehouden. Dit is om eventuele bacteriën af te doden. Dikkere stukken vlees, zoals worstjes, kan je ook eerst gaar maken in bouillon voor je ze bakt of grilt.


Kerntemperatuur biefstuk, rosbief en ander rood vlees

De enige echte methode om rund-, kalf en varkensvlees maar ook de grote luxe delen zoals Picanha of Côte de boeuf altijd perfect te garen is door een kerntemperatuurmeter te gebruiken. Deze meet de temperatuur in het midden (de kern) van het vlees door een metalen pin die je in het vlees steekt. In de tabel staan de kerntemperaturen voor rund en kalf, voor lam en varken wordt vaak een iets hogere temperatuur aangehouden. Jouw favoriete “cuisson” (de mate van gaarheid) is uiteraard persoonlijk.

  • 40 °C Raw / Rauw
  • 45 °C Bleu
  • 50 °C Rare / Rood / Saignant
  • 55 °C Medium rare
  • 60 °C Medium / Rosé / a point
  • 65 °C Medium-well
  • 70 °C Well done / Doorbakken / Bien cuit

Het gaartepunt met de hand bepalen

De allerbeste manier om de gaarheid van vlees zoals runderbiefstuk, varkenshaas of kalfsoesters te controleren zonder kerntemperatuurmeter is door te vergelijken met de muis van je hand. Je kan dit gebruiken voor vlees zoals: Rundvlees: biefstuk, ossenhaas, entrecôte, rib-eye, tournedos
Varkensvlees: varkenshaas, varkensmedaillons, varkensoesters

Plaats je duim en wijsvinger tegen elkaar zonder kracht te zetten en vergelijk de zachtheid van het vlees met de muis van je hand. In de Vlees.nl mini masterclass en het plaatje zie je hoe dat werkt.


Terug

Boot updates?

Abonneer óók op onze nieuwsbrief, gewoon om lekker op de hoogte te blijven!

We bieden 3 verschillende manieren om onze producten te bestellen!

De weg naar onze winkel?


Klik op de button om via Google Maps
uw beste route te bepalen.

Snel naar Boot!