Vleesboerderij Boot

(h)eerlijk vlees
van Zeeuwse bodem

Bestel ook online!

Zeeuws rundvlees van Boot


Het rundvlees is afkomstig van dieren die zijn opgegroeid op onze boerderij. Wij weten dus alles over de herkomst, het ras, het voer en de huisvesting. Dat is pas transparant!

Blonde d’Aquitaine


De meeste dieren op onze boerderij zijn van het ras Blonde d’Aquitaine.Blonde d'Aquitaine is een rundveeras dat valt onder de vleestypische rassen. Het is een relatief jong ras, dat sinds 1963 zijn eigen stamboek heeft.

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt het ras haar oorsprong in de Zuidwest-Franse regio Aquitanië. Tot 1920 waren er drie onderrassen in Aquitanië en omgeving; namelijk de Garonnaise rondom de rivier de Garonne tussen Agen en Bordeaux, de Quercy en de Blonde van de Pyreneeën aan de voet van de westelijke Pyreneeën. Door deze rassen te combineren en te kruisen met enkele andere rassen, zoals de Limousin en Charolais, ontstond een vleesras dat unieke eigenschappen wist te combineren.

Blonde d'Aquitainen kunnen gemakkelijk afkalven, doordat de kalveren van dit ras in verhouding tot andere vleestypische rassen klein van formaat zijn. Daarnaast hebben Blonde d'Aquitainen een goed eindgewicht en kunnen ze leven van een karig rantsoen. Doordat Blonde d'Aquitainen goed kunnen rondkomen van een sober rantsoen, weinig afkalfproblemen hebben en koeien van dit ras goede moederdiereigenschappen hebben, zijn Blondes goed in te zetten voor het begrazen van natuurgebieden.

Onze koeien lopen in de zomer samen met het jongvee onder andere in Plan Tureluur.

Beter leven 2 sterren


De dieren op onze boerderij worden gehouden onder het beter leven keurmerk.


Beter leven kleurmerk

Dieren onder het Beter Leven keurmerk hebben meer ruimte, afleidingsmateriaal en mogelijkheden om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen dan dieren uit de gangbare veehouderij. Zo is weidegang verplicht en blijven de kalfjes minimaal 5 maanden bij hun moeder. Voor meer informatie over het keurmerk kan u de website van het keurmerk bezoeken:

Veevoer

Een groot deel van het voer voor onze dieren verbouwen we op ons akkerbouwbedrijf. Het hoofdbestanddeel is mais, maar ook tarwe en luzerne verbouwen we zelf. Verder krijgen de dieren rest producten uit de voedselverwerkende industrie zoals:


Bieten Perspulp

Wij lever suikerbieten aan de Cosun. Na het winnen van de suiker blijft er o.a. perspulp over. Perspulp is erg smakelijk en is energie- en calciumrijk.


Aardappelsnippers

De aardappelen die wij verbouwen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de friet. Bij het maken van friet ontstaat er een rest stroom aardappelsnippers. Dit is prima veevoer.


Bierborstel

Bierborstel komt vrij bij het brouwen van bier. Bij het brouwproces worden de koolhydraten uit het graan (meestal gerst) via tussenstappen gewonnen en gebruikt voor de vergisting tot alcohol. De overblijvende zaadhuid, het eiwit en vet samen is de bierbostel. Bierbostel is een smakelijk voer en zal de darmgezondheid bevorderen.

Korte ketenEr wordt veel gepraat en geschreven over de ‘korte keten’. In plaats van te praten hebben wij de ‘korte keten’ in de praktijk gebracht. Onze keten begint bij het verbouwen van veevoer en eindig uiteindelijke bij het stukje vlees wat we in de winkel verkopen aan de consument. Volledig circulair! Schematisch is dit zoals op de afbeelding weergegeven.

Terug

Boot updates?

Abonneer óók op onze nieuwsbrief, gewoon om lekker op de hoogte te blijven!

We bieden 3 verschillende manieren om onze producten te bestellen!

De weg naar onze winkel?


Klik op de button om via Google Maps
uw beste route te bepalen.

Snel naar Boot!